31 OCAK'TA SÜPER KANLI MAVİ AY TUTULMASI GÖRÜLECEK





Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması için geri sayım başladı. En önemli gökyüzü olayları içerisinde yer alan bu tutulmaya "Mavi" denmesinin sebebi bir ay içerisinde yaşanan ikinci Dolunay olmasından, "Kanlı" denmesinin sebebi de tutulma anında Ay'ın etrafında Güneş'ten yansıyan ışınlar, Ay'ı adeta kızılımsı bir renge boyamasından kaynaklanıyor. 
En son 1886 yılında görüldüğü düşünülen Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması, doğa olayı tutkunları tarafından heyecanla takip ediliyor. Blue Moon'un karşılığı olan Mavi Ay tutulması gökyüzü meraklıları için görsel bir şov sunacak. 150 yılda bir gerçekleşen Ay Tutulması'nın 31 Ocak 2018 Çarşamba günü Türkiye saati ile 13:51 ve 19:08 saatleri arasında gerçekleşecek. 

"SÜPER AY" NEDİR? 

Dünyanın uydusu olan Ay, dünyanın ekseni etrafında dönüyor. Ancak yörüngesi tam daire olmadığı için dönem dönem Ay, Dünya'ya yakınlaşıyor ve uzaklaşıyor. Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın ortalama  383 bin kilometre olduğu biliniyor. 31 Ocak'ta Ay ile Dünya arasındaki uzaklık daralacak ve Ay her zamankinden daha büyük görünecek.

"MAVİ AY" NEDİR?

Dünya'da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında görülen dolunay, gök bilimciler tarafından 'Mavi Ay' olarak tanımlanmıştır. Aslında Ay’ın rengi değişmemekte, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülmektedir.
'Mavi Ay' terim olarak 1946 yılında “Sky& Telescope” dergisi tarafından kullanılmıştır, ancak tanım tam olarak 'Mavi Ay’ı karşılamamıştır.
'Mavi Ay', ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçti. Öte yandan mavi rengine en yakın 'Mavi Dolunay', 1991 yılında görüntülendi.
Bir sonraki 'Mavi Ay'ın 2020 yılında yaşanması bekleniyor.
Reyyannur BAKKALLAR
Furkan ZENGİN

2 yorum: